Husker du at give din hest elektrolytter?

Heste sveder generelt meget under deres daglige træning, hvilket betyder, at de mister rigtig meget væske og mineralholdige salte fra kroppen. For at opretholde deres mineral- og væskebalance skal de have elektrolytter, og hos Blue Hors har vi tre elektrolytprodukter, som alle indeholder de grundbestanddele, der mistes via sveden, og i rette forhold. Husk også at elektrolytmangel kan forårsage nedsat præstationsevne hos hesten.
Husker du at give din hest elektrolytter?

Heste er et af de dyr, som sveder allermest, op imod 10-15 liter i timen. Sveden bidrager til at hesten kommer af med den overskydende varme samtidig med, at væsken fra sveden er med til at køle den ned igen – hvorfor man som rytter og hesteejer skal være opmærksom på, at hesten får nok elektrolytter og væske.

Elektrolytter er mineraler, der er opløst i kroppens væsker, og er nødvendige for at kroppen virker optimalt. De er med til at væsken kan reguleres rundt i kroppens celler, samt sikre overførsel af nerveimpulser og muskelsammentrækninger. Nogle af de vigtigste muskelsammentrækninger i kroppen er hjertet, som får hjertet til at slå, samt de muskler der får tarmene til at trække sig sammen for at få maden igennem tarmsystemet. Den fine balance mellem vand- og elektrolytkoncentration er afgørende for en passende muskelsammentrækning, og også for afkøling af hesten. En ubalance eller mangel på elektrolytter kan føre til for tidlig muskeltræthed, nedsat udholdenhed, muskelkramper samt dårlig restitution efter træning. Hvis hestens saltbalance ikke er i orden, vil den indtage uanede mængder vand, men stadigvæk være dehydreret.

 

Hver elektrolyt har sin helt egen særlige funktion

  • Natrium styrer væskebalancen.
  • Klorid er nødvendig for at opretholde balancen mellem syrer og baser.
  • Kalium hjælper med at balancere væsken inde i cellerne, og er afgørende for optimal muskel-, hjerte- og nyrefunktion. Kaliumtab nedsætter muskelstyrken og dens evne til at trække sig sammen.
  • Calcium er essentielt for at opretholde normale, kontrollerede skelet- og hjertemuskelsammentrækninger.
  • Magnesium er vigtigt for normal muskelfunktion, knogledannelse og reduktion af nervøs adfærd.

En ubalance eller tab af bestemte elektrolytter kan påvirke hesten på en række forskellige måder. For eksempel forstyrrer tabet af natrium, klorid, kalium og magnesium i høj grad nerve- og muskelvævets funktion. Tabet af både natrium og kalium nedsætter hurtigt tørst og appetit, og forsinker genoprettelsen af væskebalancen.

Derfor er det super vigtigt at tildele elektrolytter med den rigtige sammensætning efter træning for at opnå optimal sundhed og ydeevne hos hesten.

 

Blue Hors Elektrolytter

Den helt rigtig sammensætning af elektrolytter har vi i vores Blue Hors produkter: Electrolyte Daily, Electrolyte Liquid og Re Cover, tilsat en lille del glukose, som er en let optagelig energikilde, der hjælper på optagelsen af elektrolytter. Det er rigtig vigtigt, at hesten har adgang til vand efter den har fået elektrolytter, hvis ikke, kan du faktisk risikere at dehydrere hesten.

 

I videoen herunder fortæller vores dyrlæge Ditte om vigtigheden af dette tilskud så se med!
Flere varianter

Læs mere: