Loppefrøskaller transporterer sand ud af tarmene
Hvad er loppefrøskaller?
Loppefrøskaller er det ydre lag af frøet fra planten Plantago ovata, som består af 85 pct. fibre. Når loppefrøskaller indtages, absorberer de vand i tarmen, som hæver op og danner en gel-lignende substans, som er ufordøjeligt for tarmens mikroorganismer. Gelen kan derfor omkapsle sand og jordpartikler, og føre det med ud med hestens afføring. Loppefrøskaller er en god kilde til opløselig fiber, som kan hjælpe med at regulere fordøjelsen og styrke afføringen.
Hvorfor bruge loppefrøskaller til heste?
Med sparsomt græs på foldene i det tidlige forår og til efterår, hvor græsset er sparsomt, har hestene en øget risiko for at få sand i tarmene, sand som kan have svært ved at komme med ud sammen med afføringen. Ligsom loppefrøskaller også anvendes til mennesker, når tarmsystemet er irriteret (forstoppelse, diarré mm.), er loppefrøskaller et attraktivt supplement til en mere harmonisk mavetarm-kanal samt til heste med fordøjelsesproblemer da de vandbindende fibre i loppefrøskaller virker samlende på løs afføring og blødgørende på hård afføring.
Loppefrøskaller er derfor brugbare både som forebyggende kur, men også hvis problemet med ophobning af sand i tarmen opstår. Når sand ophobes i tarmen, kan det føre til problemer som f.eks. diarré eller i værste fald sandkolik. Det er vigtigt at rådføre sig med en dyrlæge eller ernæringsekspert, hvis der er et ukendt problem med fordøjelsen.
Hvad er sandkolik?
Heste, som igennem længere tid har optaget sand, oftest i forbindelse med, at de græsser på fold, får irritation af slimhinden i tarmen med efterfølgende tarmbetændelse. Der ses ofte forstoppelse med sand og tarmindhold i stortarmen eller i blindtarmen, men diarre kan også forekomme. Kilde, Netdyredoktoren
Hvilke loppefrøskaller er bedst til min hest?
Produkter med loppefrø findes i mange udformninger og kvaliteter. Loppefrøskaller har hele fire gange så stor hæve evne som hele loppefrø, hvilket er en relevant overvejelse i din beslutningsproces. Det kan også være med til at forklare eventuelle prisforskelle mellem hele frø og loppefrøskaller, som er mere effektive.
Hvilken slags loppefrøskaller man foretrækker, kommer an på hvilken type af hest man har, samt dine ønsker og krav til produktingredienser.
For eksempel kan produkter med mindre indhold af loppefrøskaller være mindre potent og kræve større doser for at opnå samme effekt som 100% loppefrøskaller. Derudover kan nogle fyldstoffer og andre ingredienser i produkterne med mindre indhold af loppefrøskaller være mindre fordøjelige. Sørg for at læs ingredienslisten igennem, hvis du er i tvivl om indholdet.
De småt spisende og kræsne heste kan drage nytte af de pelleterede loppefrøskaller, som er komprimerede loppefrøskaller i pilleform. En af fordelene ved pillerne er, at de minder om en almindelig foderpille. Derfor kan de være nemmere at få hesten til at æde sammen med det øvrige krybbefoder. Da pillerne er komprimerede, fylder de kun halvdelen af, hvad de løse skaller gør og derfor virker mængden ikke så stor – men med samme effekt.
“Normalt spisende” heste med fordel kan nøjes med almindelige loppefrøskaller, som er mere drøje i brug.
Læs mere om forskellen på- og fordelene ved, henholdsvis pilleform og løse loppefrøskaller, i vores inspirationsunivers her.