Avlerportræt af Hansenberg

Hansenberg-avlen var helt i front med vinderføllet af Blue Hors Følchampionat 2019; Zamira TEK 
Avlerportræt af Hansenberg

Uddannelsesinstitutionen Hansenberg nær Kolding, forstår at få tingene til at gå op i en højere enhed, når de kombinere skolens praktiske gøremål med eminent hesteavl af top dressurheste

Udgangspunktet er at hesten indgår i undervisningen indtil de er tilredet, herefter bliver de solgt, hvis ikke de altså skal indgå i avlsprogrammet. 
Hestene bliver arbejdet med og kommer i hænder, lige fra de bliver født. Derfor er hestene vant til de signaler vi giver dem og tilridningen foregår næsten altid uden et eneste bukspring
Her har vi mulighed for at præge hestene hele vejen igennem, så tilridningen blot bliver en del af dagligdagen

Dorte Brüggert

THE DREAM COMBINATION:

Vinderen blandt hoppeføllene i 2019 var af en ganske sjælden juvel. Ja faktisk kunne dommer Poul Gravgaard ikke finde en eneste svaghed hos Zamira TEK e. Blue Hors Zackerey – Blue Hors Farrell – Blue Hors Don Romantic.

“Der er som regel altid noget man kunne ønske sig lidt mere hvis man kunne vælge frit fra alle hylder.” kommenterede han ikke uden lidt selvironi.

Men det perfekte føl findes altså og Zamira Tek har hele pakken og lidt til. Billedskøn og med et overskud og ynde i sine bevægelser stod hun selvfølgelig fløj hos hoppeføllene.

TEK står for ‘teknisk skole’ og er det navn alle hestene, født på Hansenberg, får til efternavn.

Fremtidens hoppestamme

For 9 år siden blev HANSENBERG ved et tilfælde, ejere af en hoppe som skulle vise sig at få stor betydning, for skolens avl.

Elli Varoudaki – en dansk/græsk pige – der er tidligere dyrepasserelev med specialet heste, på HANSENBERG, købte under sit ophold en dansk varmblodshoppe ved navn Flying Frackel.
Elli´s familie bor i Grækenland, hvor den græske finanskrise ramte for år tilbage. Under krisen var Elli nødsaget til at rejse hjem til Grækenland, hvor det ikke var muligt for hende at tage sin hoppe med. Derfor blev Elli´s ønske at hoppen forblev på HANSENBERG, hvor hun var sikker på de ville tage sig godt af hende.

Flying Frackel har siden fået 6 føl på Hansenberg, hun venter det 7. medium juni. Blue Hors Farrell er igen far til hendes føl årgang 2020. og forventningerne er store. Alle afkom efter Flying Frackel har et græsk navn.  

Fedora Tek e. Blue Hors Farrell, er første datter på hoppen. Som føl stod hun fløj og var videre til eliteskuet som føl og 2-års, hvor hun blev udtaget til finalen og tildelt ærespræmie. Som 3-års blev hun kåret i RDH med flotte karakterer. Fedora Tek er i øvrigt mor til det hoppeføl, der sidste sommer havde stor succes ved følchampionatet på Blue Hors.

Den dag i dag kommer Elli fortsat og ser til Flying, når hun er i Danmark. Ligesom Niels Peter og Dorte, i forbindelse med en privat ferie, også har besøgt familien på Kreta.

Niels Peter og Dorte fortæller om hoppen:
Vi kunne begge lide hoppens afstamning og Dorte nød at ride den. Vi så derfor muligheder i den både til undervisning og avl, og på baggrund af det købte vi hoppen. Den har siden vist sig at være en fremragende avlshoppe, også ud over vores forventninger. Derfor er det den hoppestamme som vi har besluttet, skal danne ramme om vores avl i fremtiden

Når tingene går op i en højere enhed

Niels Peter Hansen, som er skolechef på Hansenberg fortæller om hestestalden:

”Det primære formål med vores dyrebesætninger, er at understøtte undervisningen her på skolen – derfor har vi hestestalden og vores øvrige dyrebesætninger. Det er dyrt at drive en sådan stald, derfor er det væsentligt for vores økonomi, at vi kan avle nogle heste der kan sælges til en fornuftig pris, således de kan være behjælpelige med at reducere vores omkostninger i denne afdeling”

 Skolens heste har ikke alene til formål at understøtte undervisningen på hestemanager uddannelsen, flere af erhvervsuddannelserne nyder nemlig gavn af skolens hestehold. Beslagsmedende samt Veterinærsygeplejerskerne bruger flittigt hestene, som led i deres undervisning. HANSENBERG er det eneste sted i landet der tilbyder disse to uddannelser. 

En anden grund til at vi forsøger at avle nogle gode heste, er at vi gerne vil sende et signal om at vi har et højt fagligt niveau, på stedets dyrebesætninger.  Vores 75 Jersey køer har også en høj mælkeydelse af en meget høj mælkekvalitet af økologisk mælk.  Det er også helt bevidst at vi satser på det, for hvis vi ikke kan sikre et højt fagligt niveau i vores dyrebesætning, så kan vi heller ikke være skole i min verden. Det understøtter hinanden”  
– Niels Peter

Om Hansenberg

Navnet Hansenberg har dybe rødder i skolens historie. Navnet stammer fra de to grundlæggere der tilbage i 1854, oprettede en aftenskole for lærlinge inden for håndværk.
Skolen er den dag i dag et teknisk gymnasium, med 14 forskellige erhvervsuddannelser, efteruddannelser og meget mere. Skolen uddanner hvert år mere end 3500 elever, på længere og kortere uddannelser.
Hestemannager uddannelsen, er en af stedets mange erhvervsuddannelser. Uddannelsen er et nyt speciale indenfor dyrepasseruddannelse, som erstatter den gamle dyrepasser med heste som speciale. Uddannelsen varer i 3,5 – 4 år, hvor 2 af årene er bestående af en praktik. Det er en tværfaglig uddannelse, hvor eleverne lærer alt fra undervisning af ryttere, korrekt fodring af heste, Reproduktion og som noget nyt, lærer eleverne at ride på LA-niveau. Det er i forbindelse med skoleopholdene, muligt at have sin egen hest med.

Hestestalden drives til dagligt af Dorte Brüggert som har været på stedet i 17 år. Dorte er en erfaren dressurrytter, med mange års erfaring både som rytter og underviser, i ind og udland.
Dorte tager sig af elevernes praktiske undervisning i ridning og håndtering af hestene. Det er ligeledes Dorte der fremviser skolens heste ved kåringer og rideprøver, ligesom det også er Dorte der gør hestene klar til videresalg.
Stalden kan rumme 40 heste, hvoraf de 20 ejes af skolen. Skolen har lige fra føl og op til ældre heste der bruges i undervisning eller avl. skolens avlshopper, har i år fået tre føl.