Blue Hors - the story

Kjeld Kirk Kristiansens brændende interesse for heste blev startet i en ung alder – læs historien bag Blue Hors’ mere end 25 år i branchen

Blue Hors - the story

Kjeld Kirk Kristiansen & Blue Hors Don Schufro

"Heste er min store glæde - vi har fået hjemmeavlede hopper og hingste kåret - og så er det sjovt at opleve, at der faktisk er mange heste som har Blue Hors hingste i deres afstamning i flere led. Det sker kun fordi vi gennem årene har haft mange loyale avlere, som har brugt vores hingste år efter år til deres hopper"

Kjeld Kirk Kristiansen

Det var sådan det hele startede…

Avl og sport i samme forretning

I sommeren 1965 var de to venner sammen på en hærvejstur med hest og vogn. Her var en af lejrpladserne engen på Korshøjgård – et sted som de fandt utrolig attraktivt. Sidst i 80’erne var Poul Erik på besøg på Schelenborg, da han ser den tomme kostald, foreslår han med det samme, at stalden kunne være en dejlig hestestald. Kjeld var med på ideen, stalden blev bygget om og i slutningen af 80-erne startede de indkøbet af heste til Stutteri Ask.
I forbindelse med etableringen af Stutteri Ask opstod idéen om at koble avl og sport sammen, hvilket resulterede i etablering af et samarbejde med Lone Kroman og Kaj Rosenlund. Stutteriets allerførste hingst med bedækningstilladelse blev Racing Ace xx-sønnen Racing Ask, og senere i 1992 fulgte indkøbet af den nu legendariske elitehingst Casir Ask.

Etablering af Blue Hors Dressage

Poul Erik havde på daværende tidspunkt en rideudstyrsforretning ved navn Blue Hors i Vejle. Under en snak mellem de to venner kom ideen op om at starte et stutteri med opdræt af varmblodsheste af dressurafstamning kombineret med en hingstestation.

Mange har i årenes løb spurgt, hvorfor der ikke er E i hors, og hertil er forklaringen, at hors er det gamle danske ord for hest (Horsens byvåben indeholder en hest) kombineret med det engelske ord blue.

Formålet med stutteriet var at højne avlen i Dansk Varmblod ved indkøb af hingste, der repræsenterede toppen af den europæiske dressurhesteavl. Sideløbende med ønsket om at give avlen et løft var formålet også at løfte dansk dressurridning til et højere niveau. Et af de primære mål var hele tiden at have en rytter fra Blue Hors på det danske dressurlandshold.

Dressurcenter med international profil

Blandt dressurcentrets allerførste avlshingste var oldenborghingsten Uffe Korshøjgård, der repræsenterede Danmark ved OL 1996 i Atlanta, samt hannoveranerhingsten Blue Hors Cavan, der deltog ved OL 2000 i Athen. Dressurcentrets succes fortsatte fremadrettet, og ved WEG 2006 i Aachen vandt dansk varmblodshoppen Blue Hors Matiné individuelt sølv og bronze, og ved OL 2008 i Hongkong vandt oldenburgerhingsten Blue Hors Don Schufro dansk holdbronze. Igennem tiderne har ekvipager fra Blue Hors vundet DM i dressur ni gange og har deltaget ved EM, VM, OL og i World Cup kvalifikationer og finaler.

I en årrække har stationens flagskib været den internationalt berømmede Blue Hors Don Schufro, mens de helt store hingstenavne i Europa nu er Blue Hors Zack og Blue Hors Don Olymbrio som ligger på FEI verdensrangliste som henholdsvis nr. 7 og nr. 14.

I dag er Blue Hors Dressage et topmoderne dressurcenter, der danner rammen om flere højtprofilerede arrangementer som bl.a. Blue Hors Dressur- og Følchampionat, Blue Hors Dressurfestival, DRF’s Unghestechampionat Finaler, Blue Hors PARA og ECCO Cup Finalerne der alle afholdes i den store opvisningshal på Blue Hors

Det var sådan det hele startede…

Den 12. juli 1964 mødtes to unge mænd på den Jyske Idrætshøjskole ved Vejle. Kjeld Kirk Kristiansen og Poul Erik Fugmann havde begge meldt sig til et 14-dages ridekursus på det daværende Jysk Rideinstitut ved den navnkundige berider Gustav Martens. Her blev kimen lagt til fremtidens mest betydningsfulde dressurcenter og hingstestation i Danmark.