Avlerportræt af Stutteri G

Stutteri G ved Helene Geervliet
Avlerportræt af Stutteri G

Helene Geervliet

”Vi er endnu ikke et velkendt ansigt i avlen. Vi har brugt nogle år på at opbygge både faciliteter og hoppestammer, men netop det forarbejde begynder at bære frugt nu, hvor vores føl og rideheste bliver belønnede, når vi har dem med ude”

Helene Geervliet

De skønne Farrell-døtre og sønner

Filomena G. er ét ud af flere afkom efter Blue Hors Farrell, som er avlet hos Stutteri G ved Helene Geervliet fra Lynge. Men selvom Filomena har 3, snart 4, yngre Farrell-afkom at blive sammenlignet med derhjemme, har den 3 årige hoppe, der har Wynton til morfar og Belissimo M til mormorsfar, alligevel formået at gøre sig helt unikt bemærket.

Én ting er at hun er en smuk hest, der, som Helene påpeger, til forveksling ligner Farrell-datteren og årets hoppe 2018; Grevens Fakina. Én anden ting er at hun ligesom stutteriets øvrige afkom efter Farrell, er en ukompliceret hest med en fornuftig tilgang og et godt hoved. Filomena er samtidig med dette, netop blevet kåret og præmieret i Hannoveraner forbundets hovedstambog. Et resultat og en titel, der for Stutteri G og Filomena udløste en yderligere invitation til elitehoppeskuet Herwart von der Decken Schau i Verden.

Herwart van der Decken Schau

Til de der ikke ved det, er Herwart van der Decken Schau det tyske Hannoveraner forbunds pendant-arrangement til et eliteskue for kun forbundets allerbedste unge hopper.

Ved Herwart van der Decken Schau udpeges årets bedste hopper efter at være blevet udtaget og inviteret til det prestigefyldte arrangement igennem en bemærkelsesværdig deltagelse ved forbundets regionale hoppekåringer.

Netop i Verden udemærkede Filomena sig yderligere ved at blive rangeret i bedste halvdel af sin gruppe, fremvist af Stutteri G’s berider og daglige leder; Carsten Vesterskov. Stutteriet ser en lovende fremtid i denne dejlige Farrell-datter, der nu er blevet sat på barsel, drægtig med Blue Hors Monte Carlo. En barsel Helene Geervliet muntert påpeger ikke foregår helt efter Filomenas rytter; Carstens gode vilje:

Rideligheden og arbejdslysten er suveræn – og hun bliver helt sikkert spændende i avlen! Men man nænner næsten ikke at gøre avlen til hendes eneste hovedvej, når hun viser så gode takter for at udvikle sig endnu mere og gøre sig godt i sporten!

Filomena G.

3 generationer af hopper til Herwart von der Decken Schau

Stutteri G har i alt 9 hopper, der er akutelle i avlen. Heraf går 2 avlshopper ”fri” i år, imens 4 af de 7 drægtige hopper er ifolede med Blue Hors-hingste, heriblandt Filomena, der er ifolet med Monte Carlo. Udover Filomena er også bronzemedalje-hoppen De Vie G. e. Blue Hors Don Olymbrio/Blue Hors Don Schufro drægtig med Monte Carlo, ligesom Shanti G. e. Sezuan/Salomon/Wolkenstein II er drægtig med yndlingen; Farrell. En fjerde avlshoppe, drægtig med en Blue Hors-hingst, er De Vies mor; sølvmedalje-hoppen Duffy e. Don Schufro. Duffy er en hoppe som blev indkøbt til Stutteri G her på Blue Hors i 2016. Duffy er glædeligt drægtig med Blue Hors Zack – og netop dette er et match som Helene og resten af teamet forventer sig meget af! For udover at være et match, der er bevist at være særdeles stærkt i sporten med heste som Sezuan, Straight Horse Ascenzione, Skovens Tzarina og mange flere, er det også et kryds af gener, der for Stutteri G har vist sig særdeles frugtbart allerede ved en vellykket insemination i første skud under Duffys følbrunst.

Studerer man lidt nærmere i afstamningen på Stutteri G-hopperne, fornemmer man tilbøjeligheden til brugen af det gyldne kryds af de løse skuldre fra det elektriske hollandske blod med de kraftfulde bagben og den stærke motorik hos de ridelige tyske hingste. Filomenas mor; Wynona G. er ligeså et kryds af den hollandske Jazz-søn; Wynton på tyske Belissimo M, der giver det bedste fra begge verdener og er med til at styrke næste generation af føl hos stutteriet. En gennemavlethed, der blev tykt understreget under Filomenas tur til Verden sammen med Helene og Carsten.

”Filomenas invitationen til Verden er et resultat, der gør at hoppen gør sin mor Wynona G. og mormor Bella Donna kunsten efter, da også disse deltog til det prestigefyldte Herwart von der Decken Schau. Vi var med da både Filomena og hendes mor Wynona blev fremvist, men det var speakeren under fremvisningen af Filomena, der gjorde os opmærksomme på at også Filomenas mormor; Bella Donna, havde deltaget – og at dette altså var tredje generation af hoppestammen, der var inviteret til Herwart von der Decken Schau”
– Helene Geervliet

Så når Helene, hendes rytter og niece; Michelle Geervliet og berider Carsten Vesterskov i løbet af året sætter sig ned og laver sin årsoversigt over hopper og hingste med henblik på at matche det hun ser til kåringerne, ude i stalden og til materialeprøve, er det med gennemavlede hoppelinjer in mente. Hoppelinjer hun begejstrer sig over, og hvilke, der ligesom tiden lige nu, hvor ridehestene har klaret sig godt, hopperne er integrererede og drægtige, føllene leger sammen på folden og vejret endnu er godt, giver Helene og teamet omkring Stutteri G glæde og fremtidsforestillinger om næste års samling af kommende stjernefrø.

Hingsteforelskelser og insemineringsfornuft

Mine Farrell-føl har allerede fra de har været små vist en positiv udvikling. Forskellen fra at se dem som føl og så som 1 års og igen senere som rideheste, har påvist den store ridelighed, det stærke sind, den eminente gang – og det smukke udseende, der har givet Filomena G. yderligere tre Farrell-søskende” fortæller Helene. Helene og resten af Stutteri G har med både Farrell og Don Olymbrio gjort sig flere hingstegentagelser, der har bragt glædelige resultater med sig.

I år står Farrell endnu engang for skud, samtidig med at to nye drenge i hingsteklassen hos Stutteri G; Monte Carlo og Zack, er kommet i spil. Monte Carlo er ligesom Don Olymbrio og Farrell valgt ud fra Helenes mavefornemmelse efter mødet med hingstene, deres afstamning, og i tilfældet med Don Olymbrio og Farrell; deres afkom.

De Vie G

For Stutteri G og valget af hingst er forelskelsen i hingsten en af flere vigtige faktorer. En hingst kan være en superstjerne og på papiret passe perfekt til ens hoppe, men det er måske ikke netop den hingst, der giver hoppeejeren det store sug i maven og drømmene om Grand Prix og UVM. Men det er det, der sker når fornemmelsen af det perfekte match opstår. Og dette skete i 2020 med blandt andre Monte Carlo. For som Helene påpeger, taler hans afstamning med hingste som Dream Boy, United og Jazz helt og højt for sig selv, men det er netop det bankende hjerte hingsten giver én som avler, der er det lod i vægtskålen, der åbner op for at et hingstevalg føles helt rigtigt.

Hopperne hos Stutteri G bliver ved hingsteudvælgelsesprocessen parret op med de hingste, der ud fra flere aspekter har gjort det største indtryk i løbet af året ved vigtige hingstearrangementer som materialeprøve, hingstekåringer og hingstefremvisninger. Det betyder at når der i 2021 kommer det 16. afkom med Blue Hors-islæt hos stutteriet, er hingstene Zack, Farrell og Monte Carlo valgt ud fra at skulle være fædre til stutteriets bedste følårgang. Et postulat der har lydt gentagende for sæsonen, for som Helene grinende påpeger er ”hver nye følårgang den bedste hidtil hos os –  Heldigvis!”

Ud over forelskelse, bankende hjerter og store drømme, udvælges hingstene til stutteriets hopper selvfølgelig også med praktik i sinde. Hos stutteriet værdsætter de og gør brug af muligheden for at bruge den gode kvalitetssæd fra de lokale tophingste, der er hjemme på stalden og tappeklare hos Blue Hors hele vejen igennem sæsonen, netop når hopperne skal bruge det. At sædtransporten simultant fungerer problemfrit, samtidig med at hele opsætningen fra hingst til drægtig hoppe er gennemløbende effektiv og fuldt ud funktionel, er et generelt vigtigt kriterie for alle avlere, men særligt Helene, der er uddannet inseminør og har mange avlshopper på stald, værdsætter den korrekte og gode hingstesæd, sædtransporten og de vellykkede insemineringer igennem hele processen.

Avlsmål

Hele teamet omkring Stutteri G anerkender sig en hvis portion ydmyg- og taknemmelighed for at der hvert år kommer velfungerende afkom, der bliver bedre og bedre år efter år. En udvikling der begynder at kaste de resultater af sig, der ’slow and steady’ skal kunne opfylde de avlsmål, der er sat for Stutteri G.

For Stutteri G og Helene er målet at deres afkom gerne skal blive til morgendagens Grand Prix-rideheste, avlshingste, hoppeafkom med medaljepotentiale – og på sigt også gerne kommende UVM-deltagere. En udvikling fra føl til voksen ridehest som teamet gerne følger hjemme fra Stutteri Gs egne faciliteter, hvor hun mestendels beholder sine afkom indtil de når 3-4 års alderen, hvor ridehestene har foldet sig ud, er blevet kårede og er endeligt klargjorte til salg. Men som Helene muntert påpeger sælger hun også gerne 3 stykker allerede som føl, de år hvor føl-volume er på sit max: ”Så undgår vi at skulle udbygge stalden i etager”.

Duffy SRDH

Grundigheden i avlen og værdsættelsen af gode hoppestammer, som den af sølvmedaljehoppen Duffys og den statspræmierede Wynonas, er i højsæde hos Stutteri G. Samtidig er fokus på fortsat at avle de gode avls- og rideheste skarpstillet, så der i de kommende år er lagt et solidt grundlag for nogle spændende følårgange hos Stutteri G, der indtil nu, har ladet sig arbejde frem til hvad der er kommet af G-heste – og hvilke der vil komme ud af i fremtidens avl.