Avlerportræt af Lisbeth Bredmose Andersen
Avler Lisbeth Bredmose Andersen
”Min ridning har givet mig en styrke som avler, da jeg har mærket på egen krop hvor vigtigt det er for rytteren at hesten er sund, meget ridelig og selvgående.
Jeg har altid haft en kærlighed for ædle og hurtige heste, og mener at fuldbloden kan bidrage til den Danske Varmblods avl. Jeg tror det er mere sikkert at avle på fuldblodshopper, frem for brugen af fuldblodshingste – men det kræver en ualmindelig god fuldblodshoppe og de er svære at finde”
Lisbeth B. Andersen er oprindeligt fra Amager, men deltagelse i et springkursus hos John Byrialsen som ganske ung, førte til et job som rytter i stalden i Skals. Lisbeth var i mange år en flittig rytter, men ridningen måtte til sidst vige sin plads for avlen. Hun slog sig ned på Skals Egnen og købte med sin mand en gård, som skulle danne rammerne for avlen.
Lisbeth bor den dag i dag, fortsat på gården ved Skals og har igennem årene avlet adskillige avlsgodkendte hingste, medaljehopper og gode rideheste. Hun har nu omkring 30 heste og får mellem 7-10 føl hvert år.
Lisbeth stødte en dag, sidst i 80érne på en fuldblodshoppe ved navn Red Rose XX, hos en bekendt. Hun var ikke et øjeblik i tvivl – det var kærlighed ved første blik og hun vidste at det var hoppen hun havde ventet på.
Red Rose XX f. 1988-2003 e. Earl of Roland xx/Parline xx/Osiris, havde Lisbeth fra helt ung og nåede at ride 4-års klasser på hende, før hun som 5-årig fik sit første afkom, Corbiere e. Coronado, som blev tildelt avlsgodkendelse i Herning. Succesen med Red Rose XX fortsatte og hoppen endte med at blive stamhoppen for hele Lisbeths avl. Hoppen nåede at få 8 føl på Stutteriet, hvor der bl.a. kan nævnes 3 kårede hingste og flere medaljehopper.
Når Lisbeth taler om Red Rose XX kan man høre glæden i hendes stemme, og stoltheden over de oplevelser og resultater de sammen har haft.
“Hun var en helt fantastisk hoppe som har givet mig de bedste oplevelser man som hesteejere kan ønske sig. Hendes afkom gennem flere generationer giver mig stadig fantastiske oplevelser. Hun har en stor plads i mit hjerte”
Red Rose XX med sit føl Michelina ved følskue i Ålborg 1995, hvor hun blev årets bedste føl med 4x9 taller og 4x10 taller. Lisbeth til venstre og avler Esben Pedersen til højre
Cassidy (f. Blue Hors Cavan / m. Red Rose XX EDH) - kåret i Dansk Varmblod 2005
Ravenche (f. Ragazzo / m. Red Rose XX)
Revenche og Latoya
Sølvmedalje-hoppe e. Ragazzo og Red Rose XX blev næste led i avlen på stutteriet, hvor hun nåede at få 8 afkom. Hoppen har haft stor succes som avlshoppe og præsterede i 2009 at have hele tre døtre med ved følskuet på Vilhemsborg, hvor alle tre afkom blev tildelt ærespræmie.
Flere af afkommene indgår den dag i dag i Lisbeths hoppekollektion:
- Destiny e. Blue Hors Don Romantic,
- First Lady e. Blue Hors First Choice
og vigtigst af dem alle..
- Latoya e. Solos Landtinus
Lisbeth fortæller om Latoya, at “hun er en af mine allerbedste avlshopper”
– og det ikke uden grund.
Latoya e. Solos Landtinus har leveret hele 3 avlsgodkendte hingste, hvoraf to af dem er efter Blue Hors avlshingsten Blue Hors Don Olymbrio.
Derudover en hun mormor til sølvmedalje-hoppen Sweetnes e. Blue Hors St. Schufro, som blev bedste DV-hest ved 4-års championatsfinalerne sidste år, og i år ligger i spidsen som bedste hoppe med 9,26 point. Sweetnes er fornyelig blevet udtaget til det hold der skal repræsentere Danmark ved UVM. Faktisk har Lisbeth endnu et afkom der er udtaget til UVM dette år – Gaston e. Grand Galaxy Win/Fürstenball som startes under det schweizisk flag af Philine Brunner.
Et afkom der ligeså er kvalificeret til Championatsfinalerne er den 4-årige Hesselhøjs Darwin e. Hesselhøjs Donkey Boy. Darwin blev som føl købt af Hesselhøj og i 2018 udtaget til hingstekåring ved forbesigtigelsen. Blue Hors talentrytter Anders Hoeck ligger godt i den samlede stilling med 86,2 point.
Et udpluk af Latoyas afkom ses herunder:
Orion e. Blue Hors Don Olymbrio. Avlsgodkendt og solgt til Blue Hors eliterytter Nanna Merrald
Orions helbror; Olympus, der også er godkendt avlshingst og e. Blue Hors Don Olymbrio
Olympus og Orions halvbror; Touché e. Tuschinski, der blev færdigkåret hingst i Herning 2013
Hesselhøj Darwin e. Hesselhøj Donkey Boy og Blue Hors talentrytter Anders Hoeck
Landini e. Tailormade Lancelot med sit føl i 2015 Sweetness e. Blue Hors St. Schufro
Latoyas barnebarn Sweetnes og Silje Bakken til Blue Hors dressurchampionat
Hvordan forbereder du den kommende avlssæson?
“Jeg bruger stort set ikke udenlandske hingste mere, det er bekosteligt og så syntes jeg faktisk at de bedste hingste står i Danmark. Jeg kigger meget i Herning og holder øje med hvad der kommer. Jeg er ikke den type, der ved hele vinteren igennem hvad jeg vil bruge af hingste – det kommer først når det er ved at være oppe over.
Når jeg kigger efter hingste, har jeg altid stort fokus på de unge hingste, da jeg syntes det er spændende at se den nye avl. Jeg kan også godt bruge en ældre hingst, f.eks. har jeg været utrolig glad for at bruge Blue Hors Don Olymbrio.
Når jeg så forelsker mig i en hingst, tager jeg udgangspunkt i den og kigger – Hvad har jeg i mit hoppemateriale der kan matche den? Jeg kender alle mine hoppers stærke og svage sider og ved dermed hvad de avler videre”
På trods af Lisbeth aldrig ved hvilke hingste hun vil bruge den kommende avlssæson, slutter hun alligvel af med at røbe hvilken hingst der skal på hendes bronzemedalje-hoppe Landini den kommende sæson.
“der vil jeg uden tvivl bruge Blue Hors St. Schufro”
Hvad er det der får dig til at avle?
“Det er en livsstil, der giver mig så meget livskvalitet. Med 25 heste hjemme på stald om vinteren, er det hårdt arbejde selv at skulle passe dem alle. Men når så det hårde slid, viser sig at give en hoppe som Sweetness eller en hingst som Olympus, så er der ikke andet end glæde! – Det giver mig simpelthen så meget igen”
Lisbeth nyder at følge sine afkom videre i sporten og møder altid op med opbakning.
“Det er bare helt fantastisk at stå som avler på sidelinjen, og kunne følge udviklingen. Jeg ser frem til at se Sweetness gå ved finalerne på Blue Hors igen i år og krydser fingre for UVM – Jeg syntes hun er et godt bud!”
Men den bedste tid er nu alligevel om aftenen
“når der er fodret og fejet og alle mine heste står og gumler hø i deres bokse. Jeg mister aldrig glæden ved hestene, uanset hvor sort tingene ser ud”