Min hest hoster - hvad gør jeg?

Der er flere ting du kan gøre:
Der er flere ting du kan gøre for at hjælpe hesten, hvis den f.eks. har udfordringer med støv, som kan gå ind og genere luftvejene, og på længere sigt udvikle astma hos hesten:
- Flytte hesten ud af boksen når der muges, strøs eller fejes i stalden
- Vande staldgangen inden der fejes
- Være opmærksom på strøelsen til din hest og nabohestene.
Halm indeholder mange flere støvpartikler end spåner og træpiller - Vælge kvalitets-grovfoder. Hø har flere støvpartikler og svampesporer, som kan gå i lungerne end wrap f.eks. har.
Man kan dog fjerne nogle af støvpartiklerne ved at vande eller dampe høet. - Være opmærksom på hvor du træner din hest, om bunden støver, og hvis du har mulighed for det så træn ude.
Under og efter træning trækker hesten vejret oftere og dybere, og den kan derfor få flere støvpartikler ned i lungerne. - Skridte af udenfor
- Give hesten masser af tid på folden
- Give hesten et slimløsende middel
At hestens luftveje fungerer optimalt er supervigtigt, da den skal bruge ilt i kroppen for at fungere bedst muligt. Ilt er et af de vigtigste næringsstoffer i kroppen, da alle celler i kroppen skal bruge ilt for at overleve. Hvis man f.eks. tager musklerne, skal de bruge ilt for at kunne lave aerob energiomsætning, som er den energiomsætning, der foregår det meste af tiden. Affaldsproduktet er kuldioxid, som hesten udånder når den puster luften ud. Hvis hesten spurter eller ikke kan få nok ilt tilført, går musklerne over til anaerob energiomsætning, hvor affaldsproduktet er mælkesyre, som udmatter hesten hurtigere og giver en træt og øm hest.
Fakta:
Energiomsætning i musklerne: For at musklerne kan arbejde sker der nogle kemiske processer i musklerne som kaldes aerob og anaerob. Ved aerob energiomsætning er der ilt til stede, og det der er omvendt ikke ved anaerob energiomsætning.
HUSK: Hvis hosten står på over længere tid og hvis hesten får feber, skal dyrlægen altid kontaktes.